5 sposobów na ekologiczne gotowanie
Ekologia staje się coraz bardziej praktykowana przez młode, jak i starsze osoby, a jej odnóżek jest wiele. Jedną z nich jest właśnie kuchnia, w której tak samo możemy zadbać o środowisko, ale również o swój budżet, który jak wiemy w dzisiejszych czasach, jest niesamowicie ważny. Co więc możemy zrobić w swojej kuchni, aby gotować ekologicznie?
– Reklama –
1. Korzystaj z resztek jedzenia i komponuj je!
Resztki zupy lub warzywa z rosołu i za każdym razem pytanie, co z nimi zrobić? Ostatecznie wiele z nas pewnie już jest w drodze do kosza, aby pozbyć się zalegającego jedzenia. Jednak myślę, że warto się zastanowić, czy nie da się z tego zrobić coś innego, tak aby nie marnować. A dzięki temu oprócz super dobrego dania będziemy mieli dodatkowy wskaźnik satysfakcji. Wracając do warzyw z rosołu i tego jak możemy je wykorzystać, tutaj mój ulubiony pomysł, czyli wege pasztet, który wystarczy dobrze przyprawić, dodać jedno jajko i piec w piekarniku. A zatem co z resztkami zupy np. pomidorowej? Sos do makaronu będzie świetnym rozwiązaniem, wystarczy go delikatnie zagęścić, dodać ewentualne dodatki i gotowe.
2. Jeden palnik – dwa rozwiązania
Często podczas gotowania obiadu lub kolacji, potrzebujemy kilku palników, tak aby każdy osobny składnik zrobił się w miarę równocześnie. Jeszcze gorzej jak tych palników nam zabraknie, przez co nasza płyta indukcyjna lub gazowa chodzi na pełnych obrotach.
Rozwiązanie tego problemu jest nie tylko ekologiczne, ale również wygodne – jeden palnik, a na nim dwie rzeczy. Podczas gdy nasze ziemniaki gotują się w garnku, zamiast pokrywki możemy położyć patelnie i zrobić na niej jajko sadzone. Nie musi to być patelnia, możemy też położyć sitko z warzywami i przykryć pokrywką, a dzięki temu uzyskamy warzywa na parze.
3. Rób zakupy mądrze
Przez nieprzemyślane zakupy i brak ustalonego „grafiku” jedzeniowego, bardzo często kupujemy produkty, których później nie wykorzystujemy, a na końcu wyrzucamy. Jest to marnowanie jedzenia, z którego ktoś mógłby skorzystać. Dlatego idąc do sklepu, najlepiej jest wypisać sobie, co danego dnia w tygodniu gotujemy. Dodatkowo super będzie, jak jeden składnik wykorzystamy do kilku potraw – tak, aby nie kupować za dużo. Czyli np. kupując brokuła ustalamy, że dzisiaj z jego połowy robimy krem, a jutro z drugiej połowy kotleciki. Starajmy się też nie robić zapasów jedzenia z produktami o krótkiej dacie ważności, już lepiej wybierzmy takie, które mogą dłużej stać w szafce np. Fasola czerwona w puszce, pomidory w puszce czy choćby kasze i makarony
4. Skrócenie gotowania do minimum
Te rozwiązanie zna wiele naszych mam i babć. Podczas gotowania ryżu, makaronu, czy jajek, często już po określonym czasie wyłączały palniki i pozwalały, aby produkty doszły same w gorącej wodzie pod przykryciem. A nasz ryż czy jajka i tak finalnie ugotują się tak, jak powinny. Takie działanie pozwala nam choć trochę zadbać o planetę, jak i zarówno o nasz portfel.
5. Gotuj więcej porcji za jednym razem
Myślę, że gotowanie więcej na kilka dni jest dużym ułatwieniem dla nas. Podczas tygodnia gdzie pracujemy i mamy wiele obowiązków, nie musimy codziennie tracić czasu na przygotowanie potraw od nowa. Dodatkowo możemy również je mrozić i wyciągnąć w każdej chwili, kiedy tego potrzebujemy. Pamiętajmy też, że gotując wege, nasze dania mają dłużą datę przydatności. Dla przykładu wege gulasz spokojnie może nam stać w lodówce kilka dni, jednak ten mięsny szybciej się zepsuje.
Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że eko nie oznacza dużych i restrykcyjnych ograniczeń, ale wygodne i mądre rozwiązania. A gotowanie ekologicznie nie polega tylko na niemarnowaniu produktów, ale również o zużyciu odpowiedniej ilości energii. Dlatego od dzisiaj Ty też możesz ulepszyć swoje gotowanie i stać się eko kucharzem, a może już nim jesteś?
Kaldekor
Gotowanie ekologiczne jest ważnym krokiem w kierunku dbania o naszą planetę, ale warto także pamiętać o wyborze odpowiednich produktów, z których przygotowujemy nasze dania. Wybierając produkty lokalne, sezonowe i pochodzące z upraw ekologicznych, możemy jeszcze bardziej zmniejszyć nasz wpływ na środowisko. Oczywiście, ekologiczne gotowanie to tylko początek. Tworzenie zrównoważonego środowiska w kuchni rozciąga się również na wybór dekoracji oraz wnętrza, które wspierają ten sam cel. Wybierając meble z certyfikowanych źródeł, takich jak drewno z certyfikatem FSC, możesz mieć pewność, że są one produkowane z myślą o zachowaniu zasobów naturalnych i ochronie środowiska. Możesz również znaleźć artykuły kuchenne wykonane z materiałów z odzysku, takich jak recyklingowane szkło, papier czy metal, które dodają nie tylko wyjątkowego stylu, ale również pomagają zmniejszyć ślad węglowy. Zastąpienie syntetycznych zasłon, obrusów i ściereczek do naczyń produktami wykonanymi z naturalnych włókien, takich jak bawełna organiczna lub len, jest kolejnym krokiem w stronę ekologicznego wnętrza. Tworzenie ekologicznej kuchni to proces, który łączy zarówno gotowanie, jak i całe wnętrze, tworząc harmonijną i zrównoważoną przestrzeń. Takie podejście nie tylko dodaje uroku i ciepła do domu, ale także promuje zdrowy i odpowiedzialny styl życia, który jest zgodny z wartościami dbania o naszą planetę.
Val
Jeśli chodzi o eko gotowanie na parze – czy wtedy przypadkiem warzywa nie przesiąkną zapachem jedzenia na dole? Jeśli tak, to w sumie można to wykorzystać na swoją korzyść, ale trzeba będzie dodatkowo planować, żeby para nie zabiła smaku ;/