Zdrowie ze słoika. Domowa uprawa kiełków dla każdego
Artykuł sponsorowany
Trend zdrowego odżywiania zatacza coraz szersze kręgi wśród Polaków, a co za tym idzie, w sklepach pojawiają się nowe produkty. Jednym z nich są kiełki, które na dobre zadomowiły się w asortymencie nie tylko sklepów ze zdrową żywnością, ale też hipermarketów. Jednak dostępność to jedno, jakość to drugie i niestety nie są cechy, które idą ze sobą w parze w przypadku kiełków. Rozwiązaniem tego problemu, jest własna uprawa miniaturowych roślin. Dowiedz się jak prosto, skutecznie i ekonomicznie wyhodować własne kiełki.
Dla wielu osób kiełki kojarzą się z dietą wegetariańską lub kuchnią azjatycką. I słusznie, ale nie tylko. Kiełki to prawdziwe bomby witaminowe, skarbnice minerałów, doskonałe źródło białka i błonnika pokarmowego. Bogaty skład kiełków wywiera dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu na wielu płaszczyznach. Od właściwości obniżających cholesterol po działanie obniżające ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Kiełki to składnik, który do swojego menu powinny włączyć osoby z niedoborami witamin i soli mineralnych, chcące odkwasić organizm, uregulować pracę układu pokarmowego czy zrzucić zbędne kilogramy. Kiełki to źródło antyoksydantów, które pomagają zwalczyć wolne rodniki w naszym organizmie. Stałe spożywanie kiełków przyczynia się do spowolnienia procesu starzenia się organizmu i zachowania dobrego stanu skóry, włosów i paznokci.
Dla kogo kiełki
Dla wielu osób kiełki kojarzą się z dietą wegetariańską lub kuchnią azjatycką. I słusznie, ale nie tylko. Kiełki to prawdziwe bomby witaminowe, skarbnice minerałów, doskonałe źródło białka i błonnika pokarmowego. Bogaty skład kiełków wywiera dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu na wielu płaszczyznach. Od właściwości obniżających cholesterol po działanie obniżające ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Kiełki to składnik, który do swojego menu powinny włączyć osoby z niedoborami witamin i soli mineralnych, chcące odkwasić organizm, uregulować pracę układu pokarmowego czy zrzucić zbędne kilogramy. Kiełki to źródło antyoksydantów, które pomagają zwalczyć wolne rodniki w naszym organizmie. Stałe spożywanie kiełków przyczynia się do spowolnienia procesu starzenia się organizmu i zachowania dobrego stanu skóry, włosów i paznokci.
https://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki/
Do czego pasują kiełki
Kiełki to produkt, który zaleca się spożywać na surowo. A to dlatego, że wtedy zachowują maksimum wartości odżywczych. Jest to pożywienie, które możemy jeść codziennie, bez żadnych ograniczeń. Kiełki różnych gatunków mają odmienne smaki, które łatwo dopasować do ulubionych dań. Kiełki są wspaniałym pomysłem na urozmaicenie sałatek, surówek, past, twarogów czy dipów. Kiełków można używać do kanapek, wybornie smakują z wędlinami i serami. Niektóre rodzaje kiełków nadają się do obróbki termicznej. W takiej postaci stanowią rewelacyjny składnik dań z woka. Kiełki świetnie nadają się na zastępstwo zieleniny do zup i sosów. Kiełki nie są produktem bardzo trwałym. W pełni wykształcone i osuszone kiełki możemy przechowywać w lodówce, nie dłużej niż kilka dni.
Wybór nasion i metody uprawy kiełków
Do wyhodowania kiełków najlepiej sprawdzają się nasiona właśnie do tego przeznaczone. Powodem, dla którego nie możemy sięgać po pierwsze lepsze nasiona, jest częsta obecność substancji chemicznych na nasionach. To, co zabezpiecza nasiona dedykowane do wysiewu w ogrodzie, jest niewskazane do uprawy kiełków przeznaczonych do spożycia. Zaprawy przeciwko szkodnikom i chorobom pokrywające nasiona warzyw, mogą mieć szkodliwe działanie na ludzki organizm i przyczyniać się do wywoływania zatruć. Na szczęście producenci nasion oferują całe serie gatunków, które całkowicie bezpiecznie możemy podkiełkowywać i zjadać. Wszystkie specjalistyczne „nasiona na kiełki” różnią się między sobą właściwościami, czasem wzrostu i walorami smakowymi.
Kiełki w warunkach domowych można produkować na kilka sposobów. Najprostsza jest metoda słoikowa. Wykorzystuje się w niej zwykły słój przykryty gazą i obwiązany gumką. Dla wygodnych dostępne są wersje specjalistyczne z pokrywką z metalowej siatki, ułatwiającej płukanie kiełków. Inną propozycją są kiełkownice, składające się z kilku poziomów tacek. Jest to fantastyczny pomysł dla osób hodujących kilka rodzajów kiełków jednocześnie albo dla większych rodzin. Kolejnym, bardzo prostym sposobem jest uprawa na mokrej wacie. Ten leciwy, ale wciąż skuteczny system znany jest przede wszystkim z uprawy rzeżuchy, choć nadaje się też do innych gatunków. Do kiełkowania można użyć także lnianych woreczków. Jest to dobra metoda, lecz pozbawia nas frajdy obserwowania postępów naszej uprawy. Do uprawy w woreczkach wybiera się gatunki, które nie potrzebują światła do wydania kiełka (głównie rośliny strączkowe).
Kiełki to smaczny i prosty sposób na poprawę lub utrzymanie dobrej formy naszego organizmu. Są skoncentrowanym źródłem niezbędnych witamin, makro i mikroskładników. Największą zaletą kiełków jest ich pełna przyswajalność, dzięki czemu możemy w pełni korzystać z ich dobrodziejstwa.
Skomentuj